sunnuntai 16. joulukuuta 2007

Noitavainot eivät ole loppuneet.

The observer uutisoi Nigeriasta. Siellä kostea Niger -joen delta pumppaa hyvinvointia, ja maa öljyä ja kaasua - ainakin joillekuille. Mutta pääasia on se, että lähes jokaikinen käy siellä kirkossa. Asukkaat eivät jätä tätä pelkkään käymiseen, vaan he mielellään myös mainostavat kirkkoja.

Siellä on myös manaamista. Osa evankelisista pastoreista elää sillä että he pelastavat ihmisiä noituudelta; Erot, sauraudet, onnettomuudet ja työpaikan menetykset kun johtuvat niistä. Ja he ovat tehneet tilanteesta aika kammottavan; Manaajat ovat kiinnittäneet huomionsa noitiin, jotka heidän mukaansa ovat yleensä lapsia. (Kenties sen takia, että aikuiset voisivat puolustautua paremmin.) He ajavat lasten vanhemmat ja koko kylät näitä noitalapsia vastaan. Ja lapsia poltetaan, myrkytetään, viillellään, ketjutetaan puihin, haudataan elävältä, tai vain ajetaan pusikoihin, jotka Nigeriassa ovat jotain ihan muuta kuin Helsingin keskuspuiston pensaat. (Jotka nekin toki saattavat vilistää kaikenlaista ihme menijää...)

Osa vanhemmista maksaa itsensä kipeäksi, että heidän ei tarvitsisi tehdä tätä. Että noituus saadaan manattua. Mutta tällöin manaaja voi pyytää useita maksueriä, jos jokin "meneekin pieleen" ensimmäisillä kerroilla. Eikä silti ole taetta, että kyläläiset eivät manauksesta huolimatta tekisi lapselle pahojaan. Ja nämä eivät ole mitään "poikkeusjuttuja", joita "jotkut evankeliset tekevät", artikkelin mukaan ne ovat melko tavallisia.

Sam Ikpe-Itauma on harvinainen poikkeus. Hän on niitä harvoja, jotka eivät usko mitä evankeliset profeetat ovat julistamassa. Hän avaa ovensa kodittomille noitalapsille. Joita on tällä hetkellä hänen hoivissaan 131. Hänen vaimonsa Elizabeth hoitaa vaingoittuneita lapsia.

Sen sijaan Joe Ita, joka on pastori Liberty Gospel Church:issa ottaa kantaa asiaan pehmeällä äänellä siistissä puvussa ja solmiossaan, uuden hienon autonsa ja vastamaalatun kirkkonsa ääressä seuraavasti:

"We base our faith on the Bible, we are led by the holy spirit and we have a programme of exposing false religion and sorcery."

Eli he seuraavat Raamattua. Ja Raamattu tuomitsee yksiselitteisesti noituuden ja väärät uskonnot. Kuten se ehdottomasti tuomitsee homotkin. (Tosin minä olen sitä mieltä, että Raamatun moraalisuus on se asia, joka tulee testata, eikä moraalia mitata Raamatulla. Siispä jos Raamattu sanoo noita asioita, sen pahempi Raamatulle.) Joe Ita kuitenkin kieltää lastensurmat ja pahoinpitelyjen oikeutuksen. Hän sanoo seuraavaa:

"To give more than you can afford is blessed. We are the only ones who really know the secrets of witches. Parents don't come here with the intention of abandoning their children, but when a child is a witch then you have to say 'what is that there? Not your child.' The parents come to us when they see manifestations. But the secret is that, even if you abandon your child, the curse is still upon you, even if you kill your child the curse stays. So you have to come here to be delivered afterwards as well."

Ja tämän "lapsen tappaminen ei poista kirousta, vaan tappamisenkin jälkeen on tultava poistamaan kirous" -höpötyksen perään tulee tietenkin selitystä siitä kuinka noidat antavat äidilleen rintasyöpää tai HIVia loitsuillaan. Ja tilanteesta ei selviä kuin rahalla. Jolla hankitaan pukuja, maaleja kirkkoon ja uusia Audeja saarnamiehille. Ja muuta yleishyödyllistä.

"There is no business like church business".

Ei kommentteja: